CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Best Follower Ever

Selasa, 19 Jun 2012

SABAH 3

Assallamuallaikum..

Hai korang..lama dah tak update blog ni kan?Mesti ada yang tertunggu-tunggu entri Jay mengenai Sabah ni kan?Ape??takde??wuwuwuwu..touching jap*sepak budak ni laju2*.Okaylah,kali ni Jay nak bawa korang melawat ke Daerah Tenom.Tenom ni terkenal dengan kopi dan Taman Pertaniannya..Tak caya jom mari Jay ajak korang jalan2..


Di dalam Taman pertanian ini terdapat bermcam-macam jenis tumbuhan,darilah pokok buah-buahan sampai lah ke pokok bunga-bungaan.Salah satu contoh Taman Anggerik atau lebih dikenali sebagai taman Orkid.
Papan tanda ke taman anggerik.
Jenis2 bunga yang ada di dalam Taman tersebut



Salah satu spesis orkid yg ada.


Di dalam taman pertanian Tenom ni ada terdapat satu buah ajaib...atau dalam bahasa saintifiknya "Synesepalum dulicifficum".Kelebihan buah ni adalah:

1. Keunikan rasa buah yang bertahan 2-3 jam selepas memakannya.
2. Gula mengandungi protin miraculin.
3. Merawat sakit gigi, kencing manis, malaria, buasir dan batuk.


Nak tengok macamana rupa buah ajaib ni??tengok gambar kat bawah ni..

ni lah rupa buah ajaib tu..

Okaylah dah cukup di area Tenom.Sekrang Jay akan bawah korang ke sebelah Timur Sabah pulak.Pertama sekali korang boleh buat aktiviti rafting di Kiulu River.Kat sini boleh dikira mencabar juga untuk buat aktiviti rafting ni..Sesiapa yang gemar aktiviti lasak seperti ini,jangan lepaskan peluang.Rugi kalau tak cuba..





Selepas itu kalau korang nak rasa udara yang sejuk dan nyaman,bolehlah datang ke kinabalu park.Di sini anda boleh merasai suasana yang segar dan nyaman,walaupun matahari tegak di atas kepala sekalipun tetap terasa kesejukan udaranya.
ini adalah gambar2 yang di ambil ketika Jay berkursus di kundasang.

Anda boleh mendaki gunung Kinabalu iaitu gunung yang tertinggi di asia tenggara..Entri akan datang Jay akan ceritakan mengenai ekspidisi mendaki Gunung Kinabalu..Kalau nak mendaki kena cukup kuat dari segi mental dan fizikal tau..hehe..

Okaylah buat masa ni sampai di sini sahaja dulu pengembaraan kita.Jay akan sambung lagi di entri seterusnya.Harap korang suka tengok gambar-gambar di atas.Gambar-gambar di atas di kreditkan utk google.hehe.

15 ulasan:

::CIK LYNN:: berkata...

haah...dah lama jay xupdate :) seronoknya kalu boleh rafting tu...sejak masuk u ni, dah jarang join aktivti lasak...huhu...

cik lynn tunggu entry sabah yg lain ;)

Afasz berkata...

teringin nk p sabah.... :D

Jay berkata...

Cik lynn:sori bz sikit..tu yg lama tak hupdate tu..hehe..mmg sebab bnyak tumpukan dgn study kan..hehe

Afasz: insyaallah...akan tercapai hajat tu..:)

Shazney Shamsuddin berkata...

wahhh menariknya teruja..

btw dah follow blog nie

Nurul Akmal berkata...

Buah ajaib tu macam buah tomato jer Jay..

Bilalah nak sampai sana..

Jay berkata...

Shazney: thanks sudi follow..dah follow awak balik..:)

Nurul:tomato dia besar kan..ni dia kecik je..hehe..insyaallah sampailah nurul nt kat sabah ni..takpun cari jodoh org Sabah..ngeh3..

ADZA IRDAWATI aka MAK DARA berkata...

waduhhh besttnya tengok gambar2 di sabah.. rasa mcm nak terbang je ke sana.. lebih2 lagi bila somi mak dara pun mmg berada di sana skrg huhu

Jay berkata...

Mak Dara:nanti ada masa datanglah kat Sabah ni Mak Dara..ajak family bercuti..:)

Nurrul berkata...

Seronoknya dpt berkayak... Nurrul tak pernah rasa lagi pengalaman tuh..

maszull berkata...

assalamualaikum...suka kalau dpt jenjalan mcm ni...:)

aniswany berkata...

jay,tolong support tiket flight anis..nk pegi sabahhhh..wuuu T__T

daddydee berkata...

seronok dapat lakukan aktiviti camtu...

Denaihati berkata...

askm. menarik buah ajaib tu. kat semenanjung ada jual ke...

eiyzniey berkata...

sabah bhaaa.. bile la nini nak smpai ni

Cik Retiss berkata...

ait..kate nak belanje gi sabah aritu..hahaha...x de sampai tiket kat umah pon..hahaha