CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Best Follower Ever

Khamis, 17 Mei 2012

Pesta Kaamatan 2

Assallamuallaikum.

Hye korang semua.Hari ni Jay nak ajak korang berpesta kaamatan.Hah??tak tahu apa tu
'Pesta Kaamatan'??Okay lah.Jay akan terangkan serba sedikit mengenai perayaan ini.

Pesta Kaamatan ini diraikan oleh suku kaum kadazan/dusun di sabah ni..Pesta ini dipanggil "Magavau" dalam bahasa Kadazan..Perayaan ni merupakan perayaan khas bagi menghormati "Bambazon" iaitu semngat padi.Perayaan ini biasanya diadakan selepas menuai padi..

Perayaan ini akan diraikan setiap 30 & 31 Mei setiap tahun.


Pemenang Unduk Ngadau peringkat Negeri Sabah 2011

Unduk Ngadau ini dikira satu pertandingan yang besar juga..Unduk Ngadau ini adalah pertandingan ratu cantik..tiap-tiap daerah besar yang ada di sabah ini akan membuat pertandingan.Johan peringkat daerah akan bertanding untuk peringkat negeri dan sekaligus akan dinobatkan sebagai Unduk Ngadau peringkat negeri Sabah.Daphne Iking adalah salah seorang pemenang Unduk Ngadau peringkat negeri Sabah..
Pertandingan Sugandoi..
Sugandoi adalah satu pertandingan nyanyian..Pertandingan ini sama juga pemilihannya seperti Unduk Ngadau.setiap daerah akan memilih satu wakil untuk dihantar ke peringkat negeri.Salah seorang kawan saya ada mengikuti pertandingan ini.

Tarian Sumazau



Sumazau adalah tarian tradisi bagi suku kaum kadazan..Tarian ini juga akan di tarikan ketika sambutan Pesta Kaamatan atau mana-mana keramaian.Kebiasaannya Pelancong akan di minta menari bersama-sama untuk memeriahkan lagi.. 

Kepada ada yang belum pernah merasai suasana Pesta Kaamatan ini bolehlah datang ke Sabah.Banyak aktiviti yang menarik boleh di lakukan di negeri Sabah ini.Tak rugi  anda datang ke Sabah..

12 ulasan:

Maya Lisa berkata...

kat unimas ada jay ~ yang pertandingan kumang kumang. apa tu jay, kumang kumang ?

ILA HonEyBuNNy berkata...

sabah ne unik la negerinya..

bukan ka tiket flight dah habis kan..kesian y xsempt nk booking..

Jay berkata...

Kumang tu bermaksud ratu..sama seperti unduk ngadau..tapi kat sarawak dia ikut suku kaum..kumang bidayuh,kumang iban..:)

Jay berkata...

ila:yups..sabah mmg unik..aah bnyak student balik sabah..hehehe

maszull berkata...

assalamualaikum Jay...seronoknya mama x pernah pun pi pesta mcm ni...mesti seronokkan...:)

Maya Lisa berkata...

ohh, patut lah ada pertandingan kumang kat sini. ada kawan suh maya masuk. maya tolak. sebab kumang kat semenanjung macam kumbang bercahaya tu ~

::CIK LYNN:: berkata...

tringin nk join/tgk pesta cmni...hari tu tme p sabah, p.cik tu ada trangkan...=) kt monsopiad je dpt try trian2 tu...hehe

Jay berkata...

Maszull:waallaikumsallam mama..hehe mmg seronok..tiap2 tahun event dijalankan..:)

Jay berkata...

Maya:lah napa x masuk??sure Maya mesti menang punyer..hehehe:P..itu kunang2 kan??hehe

Jay berkata...

Cik Lynn:yups mmg betul..kalau xde event apa2 kene try pegi monsopiad..bukan saja tarian sumazau..yg famous adalah tarian magunatip@ tarian bambu.:)

Nurul Akmal berkata...

Kat office ni ramai org sabah & sarawak.. selalu diaorang dok cita pasal pesta keamatan..

eiyzniey berkata...

ohh..bru tau.hehe
:)