CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Best Follower Ever

Selasa, 22 Mei 2012

SABAH

Assallamuallaikum dan Selamat sejahtera.
Okaylah entri sebelum ni Jay dah cerita tentang Pesta Kaamatan kan.Sekrang Jay nak bawa korang semua round Sabah.Maksud Jay ajak korang tengok tempat-tempat menarik yang ada di Sabah ini.Kalau korang bercadang nak bercuti kat sini,Jay gerenti mesti seronok punya.hehe..


KKIA Terminal 1

Pertama sekali kalau korang nak pegi Sabah ni kenalah naik kapal terbang ye tak?Takkan nak berenang pulak.hehe.gambar kat atas ni adalah Kota Kinabalu Internatioan Airport T1..Kat Kota Kinabalu ni ada dua airport.Terminal 1 dan Terminal 2..Terminal 1 ni adalah untuk MAS dan terminal 2 adalah untuk Air Asia atau lebih terkenal sebagai LCCT seperti gambar di bawah ini.
KKIA Terminal 2 (LCCTKK)
Bila dah sampai kat Kota Kinabalu ni,Perkara pertama ialah kena cari tempat penginapanlah kan.Kat Kota Kinabalu ni bnyak hotel or lodging yang murah.Nak duduk hotel 5 bintang pun ada juga.Aktiviti yang korang boleh buat ialah pertama ialah Ke Muzium Negeri Sabah..Apa yang menarik kat sana?
Muzium Sabah

Rangka ikan paus
 Tarikan utama adalah Rangka ikan paus.Bila berada di dalam bangunan tersebut tidak boleh membawa kamera ye..itu adalah syarat untuk masuk ke dalam.Bayaran masuk cuma RM2 kalau tak salah.Di Aras 2 terdapat barangan seperti Tajau..Tajau ini digunakan untuk menanam mayat bagi orang zaman dahulu.Keranda pun ada di pamerkan di muzium ini.Semua artifak seperti tajau dan keranda adalah yg betul dan pernah digunakan untuk menyimpan mayat.

Terdapat juga rumah-rumah tradisi bagi suku suku kaum yang ada di Sabah ini.Seni bina setiap rumah tradisi dari suku kaum yang ada di Sabah ini memang berlainan.tak rugi kalau korang datang dan melawat ke Muzium ini.
Salah satu rumah tradisi yang ada di Muzium Sabah

Selepas dari muzium korang boleh pergi ke Lok Kawi Wild Life Park..Kat sini korang boleh tengok macam-macam jenis binatang.Gajah,harimau,monyet belanda dan macam-macam lagi.Ada masa yang ditetapkan untuk kakitangan membuat pertunjukkan bersama haiwan..
Lok Kawi Wild Life Park
Okaylah setakat sini dahulu Jay ceritakan tempat-tempat yang menarik di Sabah ni.Entri ni belum habis lagi tau..Ada bahagian 2 dan bahagian-bahagian yang seterusnya.So Jom melawat Sabah.:)

10 ulasan:

aniswany berkata...

alaaa...sikit nye cita.tambah la lagi..nnti tringin nk p sabah =D

Pka Rahim berkata...

nak pergi sabahhh la camniii... huhu.
jom join segmen pka nakkk??

http://pkaemerald.blogspot.com/2012/05/segmen-pka-rahim-blog-cute.html

tq :)

Nurul Akmal berkata...

Teringin nak g sabah.. InsyaAllah mungkin satu hari nanti..

maszull berkata...

assalamualaikum Jay...cantik pemandangan negeri Sabah ni...:)

::CIK LYNN:: berkata...

cik lynn xsambung lg entry p sabah hari tu,,,=p

Izyan Masri berkata...

WHOOOAHH. JAY.SEJAK BILA JADI PEMANDU PELANCONG UTK NEGERI SABAH NI ? HEHE.NANTI YAN DTG SABAH,JAY TUNJUK JALAN LAH.BOEH BHA ? :D

* Jubah colourful,korean fashion RM31,handbags,heels.di EZ BROWNIES.LIKE dan beli :D
https://www.facebook.com/EZBROWNIES

wanyrezuan berkata...

penah pg kk..best...sumpah best... ade kenangan manis kat sne...^^

Jay berkata...

aniswany: ada lagi bahagian2 yang lain..hehehe

Pka Rahim:jom dtg sabah..hehe

Nurul:Insyaallah nurul..kalau dtg jgn lupa jumpa Jay..ngeh3..

Maszull:waallaikumsallam..mmg cantik lebih2 area kundasang dan ranau..

cik Lynn:bila nak sambung??nak tgok juga..hehe

Izyan:hehehe..baru je jadi pemandu pelancong ni..hehehe..boleh bah kalau izyan..hahaha

wanyrezuan:yeke??tahun berapa wany dtg kk??wah siaap ada kenangan manis lagi..hehe

Nurul Akmal berkata...

Jay nanti update gambar makanan.. Kat sabah banyak makanan yg sedap kan.. ;)

Afasz berkata...

jay....tpt yg sejuk2 apa ek kat sana?