CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Best Follower Ever

Selasa, 10 Mei 2011

Mentaliti Pemandu di Malaysia ni.

Hello to all blogger!!!
Peace be with you all!!!

Assalamuallaikum.Tajuk hangat pagi ni.Mentaliti Pemandu di Malaysia.Mesti ada yang rasa tercabarkan?hehehe.Ni bukan nak mengutuk or memburuk-burukkan pemandu kita,tapi entry ni aku buat berdasarkan apa yang aku lihat.

Mentaliti pemandu kita ni banyak yg masih perlu diperbaiki.Contoh bila lampu isyarat bertukar kuning,apa maksudnya?Bersedia untuk berhentikan?Tapi dalam pemerhatian aku bila lampu isyarat bertukar kuning bukan nak bersedia nak berhenti malah pecut selaju-lajunya sebelum bertukar merah.Itu yang aku nampaklah,korang tak buatkan?hehehe.

Bila nak tukar lorong pun banyak buat kesalahan.Dalam exam masa ambil lesen kan semua dah belajar pasal undang2.Tak boleh memotong di garisan berkembar.Tapi banyak yang buat juga ni.Dahlah signal pun tak pasang,ikut suka dia je nak masuk mana2 lorong.

Bila jalanraya sesak teruk,ada juga yang guna lorong kecemasan.Ni lagi tabiat yang sukar kita nak ubah melainkan dorang ubah sendiri.Dahlah orang beratur panjang giler,ni sedap2 guna lorong kecemasan lepas tu memotong terus ke depan.Confirm lah pemandu kat belakang maki hamun.Panas bro...hehehe.

Jadi pesan aku kalaulah kita ikut segala peraturan dan undang2 jalanraya,kemalangan di negara kita ni dapat dikurangkan.Perjalanan pun akan lancar tanpa kesesakan.melainkan kawasan tu memang kawasan perumahan lah.

Penyertaan untuk GA masih dibuka sehingga 31 Mei 2011.Sesapa yang rasa nak topup free joinlah..Apa?cara nak join?OK korang KLIK SINI

Kepada yang dah follow aku thanks.Tapi harap korang tinggalkan link ye.senang aku nak terjah korang.Dan yang belum aku terjah,tunggu MR JAY akan menerjah blog korang..hehehe..tungguuuuu....Smile always:)

17 ulasan:

najihah sahami berkata...

hahahaaa....semangat tol jay ni. teringin nak naik kete ngan jay. mesti berhermat kan?

Jay berkata...

@najihah sahami:hahaha..boleh je.kita naik keta sorong ek..hik hik..:)

aniswany berkata...

di sebabkan pemandu malaysia yg kejam nk kejar lampu kuning ,anis kena langgar T__T takot tgk traffic light skang nih .fobia

Srikandi Bonda berkata...

Betul tu Jay.. Kemalangan yang berlaku, kebanyakan disebabkan oleh kecuaian pemandu. Jadi, sila lah ikut peraturan. Anda boleh menjaga nyawa anda dan org lain. PEACE!!

Jay berkata...

@aniswany:ish ciannya anis..sapo yg langgar kawan aku ni wei..baik korg ngaku..:(

Jay berkata...

@Srikandi Bonda:yups betul tu..jadikan amalan agar tidak membahayakan nyawa orang lain.

kekodokbulat berkata...

salam...
yups jay..aku sokong n palingtak suka org potong ms tggu traffic lite..kita penat2 bersopan santun ikut lane, depa sesenang jer wat laluan sndir...

NurWaney berkata...

salam. jay, bak kata sepah, line yg putus2, buat apa nk potong, potong la line lurus.... haha.. gurau2..

betul2, kalau semua org ikut peraturan dgn baik, kadar kemalangan akn berkurang.. :)

Jay berkata...

@kekodokbulat:yups itu yg Jay benci sgt2..selalu terjadi kat depan ofis Jay.

Jay berkata...

@Nurwaney:salam..yups or peminat sepah rupanya..hik hik..

**::CIKNUURUL::** berkata...

yeszza,.rmai yg mcm tu,.tp CN xde kete lg,so xtrase sgt kegeraman mntal dn fzikal tuh,.hehe,.

errk!,..ade GA ke?,.alaa,nk join,.sempt lg x?,.huhu,.

haa,stu lg,.hehe,.thanks snggah kmen kt blog CN tau,.best2,.tp yg msykilnyer,cmne Jay bley dtect klu CN dh bls komen,tup2 Jay pon bls kmen blk,.wahh,hebat!<.lju dtect,.hehe,.ke ade cre die?,.cmne2?,.ajar la,.hehe

Jay berkata...

bukan susah CN.bila setiap kali Jay komen kat entry CN Jay subcribe by email kat bawah tu.tp CN kene sentiasa buka emallah.he.sebab tu Jay tau kalau CN dah reply komen Jay.he

FAZLINA AZIZ berkata...

haha,ini baru baru ni nampak orang mintak sedekah ala ala cara indonesia dekat tengah jalan di shah alam.
singgah,datang dari blog abg ben =))

TAK SALAH KALAU BALAS KUNJUNGAN KAN?

personal blog :
expire-date.blogspot.com

blogshop :
old-stuffresale.blogspot.com

THANK YOU !!!

cik rama-rama berkata...

satu nasihat jer dari jpj masa ambil lesen ari tu..

"bila anda berada di atas jalan raya,JANGAN TUNTUT HAK ANDA DI JALAN RAYA!!!!"

seriously kalau sume tuntut hak kat atas jalan raya,sebab tu lar pemandu kiter ni selfish x tentu pasal.

cik rama-rama berkata...

jay seri lar..tp player men semngat sungguh tdy...tgk live tak??Ade masuk tv tdy...hikhik

ain dzaya berkata...

nasib bek saya ada lesen kereta mati,,
=)

Izzat Nazmi Saiful Bahri berkata...

biasa la tu.. kena g kelaz belajar memandu balik tu.. heee ~